Bloggnorge.com // Indre ro
Start blogg

Indre ro

En blogg om Psykologi, Sosiologi, Psykisk helse, musikk, trening og andre ting

Å være en pleaser

Kategori: Personlighetstyper, Psykisk helse | 0 kommentarer » - Skrevet søndag 12. mars , 2017 kl. 13:36

En pleaser er en person som setter andre foran seg selv så og si hele tiden. Det er viktig at de andre blir fornøyd. Pleaseren er gjerne vokst opp med foreldre som ikke har dekket hans eller hennes behov for nærhet og omsorg godt nok. For at foreldrene skulle bli fornøyde så måtte barnet oppføre seg på en bestemt måte.

Hvis mor f,eks var sliten etter jobben og ikke ville forstyrres før det hadde gått noen timer, så ville barnet bli oppmerksom på at mor i den tiden trakk seg unna og ville være for seg selv. For å få mors omsorg måtte barnet være stille slik at mor kunne hvile og etter hvert begynne å lage mat. Her var det viktig å ikke forstyrre mor i de timene etter jobben.

Barnet overfører denne opplevelsen til andre relasjoner senere i livet. Hvis de er en jente, så vil hun la være å stille så høye krav til de i rundt seg. I venneflokken vil hun være den som føler ansvar for at venninnene alltid er underholdt. Hun vil være opptatt med å skulle finne på nye samtaleevner hvis det blir stille. Hun vil være opptatt av å finne et bra sted å spise hvis de skal ut en tur. Hun vil være den som alltid skal sørge for at de andre venninnene har det bra.

Et eksempel på dette hos en gutt , er fra den svenske serien av Luksusfellen. Der er en av guttene en pleaser. Når gjengen er på et utested så tar han på seg rollen som den som alltid skal spandere drikke på de andre kameratene. Gutten ender til slutt opp med stor gjeld og må få hjelp til å løse dette.

Det å skulle ta på seg ansvaret for at de irundt oss hele tiden har det bra, er en stor byrde. De av oss som har dette personlighetstrekket må kjenne på at vi har egne behov selv også. Vi må gjøre oss selv godt , registere at vi trenger noe selv også.

En «pleaser» vil kunne oppleve at han eller hun kan kjenne på stemningen hva slags behov de andre har. «Pleaseren må lære å sette seg selv i høysetet noen ganger og prøve å stenge ut resten av verden sine behov. Det som pleaseren gjør er egentlig å sørge for at han eller hun ikke blir unyttig. Dette er en slags form for manipulering. Jeg manipulere andre til å trenge meg.

Når «pleaseren» lærer seg å ta vare på egne behov først, så kan han eller hun være til hjelp for andre uten å forvente å få noe tilbake.

Da er det skjedd en god modning

 

320201DC-C200-4C23-9E8D879E1F3C0A90-4FE489D4-B08A-4F23-9097E12A3E8ECB1B

 

 

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.