Bloggnorge.com // Indre ro
Start blogg

Indre ro

En blogg om Psykologi, Sosiologi, Psykisk helse, musikk, trening og andre ting

Behovet for å putte noe i munnen

Kategori: Kropp og psyke, Oral-stadiet, Psykisk helse | 0 kommentarer » - Skrevet mandag 6. februar , 2017 kl. 20:28

Jeg hører på en reklame for røykestopp. Å klare å slutte å røyke er strevsomt for noen. Fra barndommen av er vi vant til at når noe går oss i mot så må vi putte noe i munnen.

Dette forklarer at folk som er overvektige , blir dette fordi de bruker mat for å døyve følelser. Andre midler som vi mennesker bruker for å døyve følelsene vår er øl-glasset , eller drinken.

Etter en krevende arbeidsdag er man gjerne sulten fordi man må ha noe å senke stressnivået på. Vi har opplevd ting på jobben som har gått oss i mot, en irriterende kollega, en utrivelig kunde, en brysom sjef.

Det vi gjør da er altså å putte noe i munnen for å døyve smerten. Dette stammer i fra spedbarns-stadiet da vi har puppen å stikke i munnen.

Dette kan være at vi spiser veldig mye mat når vi kommer hjem fra jobben, for å dempe følelsen av frustrasjon som har vært i løpet av dagen. Vi ønsker å dempe følelsene rundt det som har skjedd. Psykoanalysens far Sigmund Freud kaller dette for oral stadiet. Når vi må putte noe i munnen for å dempe frustrasjonen vi har inni oss, returnerer vi tilbake til det orale stadium.

En litt mer dramatisk måte å døyve smerter på for litt mer alvorlige ting er å bruke narkotika.Men dette blir mer komplisert. Karlsen (2016) mener at det å bli rus-avhengig er behov som er på avveie. De som havner i denne kategorien er såkalt predisponerte for å finne stimuli for å døyve smerten. Det kan da være ulik terskel i forhold den tilbøyeligheten som er for å putte noe i munnen for å døyve smerten.

Men tilbake til røyksuget. Som i reklamen der mannen sier han skal slutte å røyke når det blir litt roligere på jobben. Da er det stresset på jobben han ønsker å dempe ved å ta seg en sigarett.

Det å shoppe kan også være å døyve følelser. Vi kjøper oss en gjenstand- som vi kanskje egentlig ikke trenger- når noe har gått oss imot.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.